Pompe de căldură – avantaje și dezavantaje

Deși în multe dintre țările europene au devenit de mult o tehnologie utilizată pe scară largă, în România se cunosc încă foarte puține lucruri despre pompele de căldură. Mulți poate că acum auziți pentru prima dată despre această tehnologie, așa că în cele ce urmează vă vom prezenta care sunt avantajele și dezavantajele utilizări pompelor de căldură într-o locuință.

În primul rând, trebuie precizat că acestea reprezintă cel mai nou trend în materie de asigurare a confortului termic, dovedindu-și eficiența atât în cazul locuințelor, cât și în cel al clădirilor de birouri sau al spațiilor comerciale.

Investiție costisitoare pe moment, dar eficientă pe termen lung

Principalul avantaj al pompelor de căldură constă în utilizarea energiei regenerabile, cele mai răspândite modele fiind pompele geotermale. Acestea captează căldura inepuizabilă a pământului, pe care o folosesc pentru a încălzi spațiile pe care le deservesc.

Utilizând această sursă inepuizabilă, pompele de căldură se dovedesc o soluție mult mai ieftină pe termen lung decât centralele electrice sau pe gaz sau pe lemne, preferate în prezent de majoritatea românilor.

Principalul impediment este legat de costurile de instalare, care pot fi foarte mari în funcție de anumite condiții. Este nevoie de efectuarea de foraje pentru instalarea de pompe de căldură, iar dacă terenul pe care trebuie făcute acestea este unul stâncos, atunci costurile vor fi mai mari.

Specialiștii de la Hidrogeofor.ro spun că, pentru o casă de 120 de metri pătrați, instalarea unui sistem complet de pompe de căldură costă 9.400 de euro.

 

Asigură confortul termic, indiferent de perioada anului

Un astfel de sistem complet asigură atât căldura necesară pe timpul sezonului rece, cât și răcoarea, în timpul verii. De asemenea, furnizează și apă caldă menajeră, iar temperatura dorită se poate seta manual, dar și online.

Pe timpul verii, răcirea se face prin pereți, pardoseală sau ventiloconvectoare, și astfel veți scăpa de curenții de aer rece produși de aparatul de aer condiționat.

Pot fi de cinci ori mai ieftine decât o centrală termică

Datorită consumului redus de resurse, dar și al costurilor foarte mici de întreținere, pompele de căldură se vor dovedi în timp mult mai ieftine decât o centrală termică. Factura lunară la gaz a unei familii care folosește acest sistem este de 4-5 ori mai mică pe timpul iernii decât cea a unei familii care folosește o centrală termică pe gaz.

Aceasta, pentru că pompele de căldură se alimentează cu energie electrică, costurile putând scădea și mai mult, pe măsură ce se dezvoltă tehnologiile de transformare a energiei solare.

Nu în ultimul rând, pompele de căldură sunt și o soluție ecologică, întrucât nu poluează cu emisii toxice mediul înconjurător.

Risc redus de accidente

Spre deosebire de centralele termice, care funcționează la temperaturi înalte și sub presiune, temperatura utilizată de pompele de căldură este mult mai scăzută. Este eliminat astfel riscul unor explozii sau altor accidente, utilizarea acestei tehnologii fiind mult mai sigură.

Care sunt principalele dezavantaje

Pompele de căldură geotermale, sau sol-apă, sunt cele mai răspândite modele, pe lângă acestea fiind disponibile și pompele aer-apă și apă-apă.

Principalele dezavantaje în cazul pompelor sol-apă sunt reprezentate de costul ridicat în faza de investiție și de faptul că persoanele juridice au nevoie de autorizație pentru utilizarea lor.

Pompele apă-apă necesită o sursă de apă cât mai la suprafață, iar în timp vor mai avea nevoie de lucrări de întreținere, precum denisiparea forajelor sau schimbarea pompelor submersibile. Totodată, utilizatorul trebuie să plătească pentru apa utilizată.

În cazul pompelor aer-apă este nevoie de o bună izolație a imobilului pentru a nu se pierde căldură. Acest tip de pompe au un nivel de performanță mai scăzut decât celelalte enumerate mai sus, iar în timpul funcționării emit un zgomot asemănător cu cel produs de aparatele de aer condiționat.

Alegerea pentru un tip de pompă de căldură trebuie să se facă ținând cont de caracteristicile zonei în care se află locuința, necesarul de căldură și apă caldă menajeră, dar și de valoarea investiției, raportată la posibilitățile financiare ale beneficiarului.

noiembrie 28th, 2019 by