Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Probabil ai auzit de acest termen de cateva ori, dar nu stii exact la ce se refera. Conceptul „orasului de 15 minute” vine de la ideea ca toate resursele si serviciile esentiale ar trebui sa fie accesibile intr-un timp de mers pe jos sau cu bicicleta de maxim 15 minute. Acest concept reprezinta un fel de „reteta magica” pentru un oras mai sustenabil, mai sanatos si mai prietenos.
Ideea a fost popularizata de Carlos Moreno, un profesor universitar si expert in orase inteligente. Scopul sau a fost de a crea oamenilor un mediu de viata mai bun, redand orasele catre cei care le locuiesc, nu catre masini sau corporatii.
In principiu, da, insa destul de greu, mai ales in cazul unor orase foarte mari. Este important sa existe un plan bine definit, care sa includa spatii verzi, piste pentru biciclete si locuri de joaca.
Resursele si serviciile trebuie sa fie distribuite astfel incat sa fie accesibile pentru toti locuitorii orasului in 15 minute sau mai putin.
De asemenea, este necesara incurajarea folosirii bicicletelor, a transportului in comun si a mersului pe jos prin politici publice si programe.
Paris este cel mai notabil exemplu, dar si alte orase precum Melbourne si Portland se indreapta catre adoptarea acestui model. Fiecare oras isi adapteaza modelul de „oras de 15 minute” in functie de nevoile si resursele sale specifice.
Intr-o perioada in care majoritatea oamenilor aleg sa traiasca in orase, modelul „orasului de 15 minute” ofera o viziune a unui viitor mai sustenabil si mai uman. Cu toate acestea, fiecare oras este unic si trebuie sa isi adapteze strategiile in consecinta.
Cand auzi de „orasul de 15 minute”, sa stii ca este vorba despre un efort de a crea un mediu de viata mai sustenabil, mai sanatos si mai axat pe comunitate.