Orasul de 15 Minute: tot ce trebuie sa stii


Probabil ai auzit de acest termen de cateva ori, dar nu stii exact la ce se refera. Conceptul „orasului de 15 minute” vine de la ideea ca toate resursele si serviciile esentiale ar trebui sa fie accesibile intr-un timp de mers pe jos sau cu bicicleta de maxim 15 minute. Acest concept reprezinta un fel de „reteta magica” pentru un oras mai sustenabil, mai sanatos si mai prietenos.

De unde a venit aceasta idee?

Ideea a fost popularizata de Carlos Moreno, un profesor universitar si expert in orase inteligente. Scopul sau a fost de a crea oamenilor un mediu de viata mai bun, redand orasele catre cei care le locuiesc, nu catre masini sau corporatii.

Beneficii si impact social:

  • Sanatate fizica si mintala. Sa traiesti intr-un oras de 15 minute incurajeaza activitatile fizice si ajuta la reducerea stresului.
  • Protectie a mediului inconjurator. O astfel de structura a orasului incurajeaza folosirea transportului in comun sau a mijloacelor de transport neconventionale, precum bicicleta.
  • ComunitatemFiind mai usor sa ajungi la evenimente comunitare sau la intalniri, se incurajeaza coeziunea sociala.

Poate fi transformat un oras obisnuit intr-un oras de 15 minute?

In principiu, da, insa destul de greu, mai ales in cazul unor orase foarte mari. Este important sa existe un plan bine definit, care sa includa spatii verzi, piste pentru biciclete si locuri de joaca.
Resursele si serviciile trebuie sa fie distribuite astfel incat sa fie accesibile pentru toti locuitorii orasului in 15 minute sau mai putin.
De asemenea, este necesara incurajarea folosirii bicicletelor, a transportului in comun si a mersului pe jos prin politici publice si programe.

Ce orase au adoptat acest model?


Paris este cel mai notabil exemplu, dar si alte orase precum Melbourne si Portland se indreapta catre adoptarea acestui model. Fiecare oras isi adapteaza modelul de „oras de 15 minute” in functie de nevoile si resursele sale specifice.

Provocari si Obstacole

  • Investitiile in infrastructura pot fi mari.
  • Schimbarea este adesea intampinata cu scepticism si rezistenta.
  • Coordonarea diferitelor sisteme de transport si servicii necesita solutii tehnologice avansate.

Intr-o perioada in care majoritatea oamenilor aleg sa traiasca in orase, modelul „orasului de 15 minute” ofera o viziune a unui viitor mai sustenabil si mai uman. Cu toate acestea, fiecare oras este unic si trebuie sa isi adapteze strategiile in consecinta.

Cand auzi de „orasul de 15 minute”, sa stii ca este vorba despre un efort de a crea un mediu de viata mai sustenabil, mai sanatos si mai axat pe comunitate.

august 25th, 2023 by