De ce dor incheieturile mainii

Durerea simtita la nivelul incheieturii mainii este, de cele mai multe ori, cauzata de entorse, fracturi sau de traumatisme bruste. Insa aceasta poate rezulta si din probleme de sanatate instalate intr-un interval mai lung, cum ar fi artrita reumatoida, tendinita, sindromul de tunel carpian sau chiar stresul cronic.

Pentru ca exista atat de multi factori ce pot cauza dureri la incheietura mainii, diagnosticarea cauzei exacte nu este tocmai usoara, insa este vitala pentru administrarea unui tratament corect.

​Principalele simptome:

Durerea la incheietura mainii poate varia, in functie de cauza. De exemplu, durerea osteoartritei este adesea descrisa ca fiind similara cu o durere usoara de dinti, in timp ce sindromul tunelului carpian provoaca, de obicei, senzatii de intepaturi si de ace, in special in timpul somnului.

Localizarea precisa a durerii la incheietura mainii ofera, de asemenea, indicii despre ceea ce se afla in spatele simptomelor.

​Cand este nevoie de interventia medicului:

Nu toate durerile incheieturii mainii necesita ingrijire medicala. Entorsele si traumatismele minore raspund, de cele mai multe ori, la medicamente, gheata si odihna, nefiind nevoie de ajutorul medicului. Dar daca durerea si umflaturile dureaza mai mult de cateva zile sau se inrautatesc, se recomanda consultarea medicului. Diagnosticul si tratamentul intarziat pot duce la o vindecare slaba, mobilitate redusa si la dizabilitati pe termen lung.

​Bolile care cauzeaza dureri in zona incheieturii mainii:

Osteoartrita. Acest tip de artrita apare atunci cand cartilajul care amortizeaza capetele oaselor se deterioreaza in timp. Osteoartrita la incheietura mainii este insa destul de rara si apare de regula doar la persoanele care si-au ranit aceasta zona a mainii in trecut.

Artrita reumatoida. O boala in care sistemul imunitar al organismului isi ataca propriile tesuturi, artrita reumatoida implica frecvent incheietura mainii. Insa, de cele mai multe ori, afecteaza ambele maini.

Sindromul de tunel carpian. Sindromul tunelului carpian se dezvolta atunci cand exista o presiune crescuta asupra nervului median care trece prin tunelul carpian, un tunel situat intre incheietura mainii si palma, delimitat de oasele carpiene si ligamentul carpian.

Tendinitele. Foarte multe tipuri de tendinite provoaca dureri la incheietura mainii, dar cea mai des intalnita este boala de Quervain, aceasta recunoscandu-se prin aparitia si/sau agravarea durerii la miscarea degetului mare.

Neuropatiile. Un nerv afectat din zona mainii poate genera durere. Aceasta afectiune poate fi cauzata de un traumatism/accident prin taiere, de o torsiune sau de smulgere. In astfel de cazuri, avem de-a face cu o afectare acuta a nervului. Exista, de asemenea, cazuri de afectari cronice a nervilor, cand cauza este o compresia mecanica sau o afectiune degenerativa. Un astfel de caz este sindromul de compresie nervoasa sau neuropatia de compresie, boala ce provoaca dureri, amorteli si slabiciune la nivelul mainii.

Chisturile ganglionare. Aceste chisturi ale tesuturilor moi apar cel mai adesea pe partea incheieturii mainii opuse palmei. Chisturile ganglionare pot fi dureroase, iar durerea se poate agrava sau se poate ameliora in timpul folosirii mainii.

Poti citi mai mult despre cause posibile de durere la incheietura mainii aici.

noiembrie 27th, 2020 by