Cum să faci față cheltuielilor din luna cadourilor?

Decembrie poate fi considerată una dintre cele mai solicitante luni ale anului din punct de vedere al cheltuielilor. Nici măcar lunile de vară, cu plecările la mare, nu ajung la bugetul pe care ar trebui să îl aloci în luna cadourilor. Iar dacă ar fi numai datele de 1, 6 și 25 decembrie, ar fi minunat. Însă imediat după acestea vine Revelionul, cu ale sale petreceri și ținute speciale. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți planifici cheltuielile cât se poate de bine.

Organizarea e sfântă!

Cel puțin la fel de sfântă ca sărbătorile din decembrie. La fel de important este că ea trebuie să înceapă cu cel puțin o lună înainte. Nu ar trebui să te mire că vine Sărbătoarea Națională pe 1 decembrie. Nici Moș Nicolae. Nici Moș Crăciun. Odată ajuns în noiembrie, poți considera că ești la limită cu pregătirile pentru decembrie.

Înainte de a începe cumpărăturile, este esențial să îți împarți banii după importanța cheltuielilor:

  • Utilități și rată/chirie
  • Transportul lunar, fie mașina personală sau mijloc de transport în comun
  • Mâncarea pe luna respectivă
  • Ce alte abonamente ai, de telefonie mobilă, de sală, de sănătate
  • În cazul în care ai copii în întreținere, pune la socoteală grădinița sau activitățile suplimentare.

Abia apoi poți începe să împarți banii în funcție de ocazie. Pune pe hârtie absolut fiecare cheltuială planificată pentru a vedea care este suma finală și dacă a depășit bugetul alocat.

  • Cadourile celor apropiați
  • Secret Santa la birou
  • Zile de naștere
  • Petrecerea sau plecarea de Revelion

În cazul în care suma de pe hârtie este mai mare decât cea din portofel, începi să ajustezi sumele, câte puțin din fiecare parte, până ajungi la un numitor comun.

Alte trucuri pentru a reduce din cheltuieli:

  • Păstrează venirea lui Moș Nicolae pentru copiii familiei sau ai prietenilor apropiați și rezumă-te la ceva simbolic.
  • Încearcă să reduci, pe cât posibil, ieșirile în oraș. Profită de vremea rece de afară și alege să îți chemi prietenii în vizită sau mergi tu la ei. În acest fel, timpul petrecut împreună va fi la fel de calitativ, dar mai puțin costisitor.
  • Începe să faci cumpărăturile mai din timp. Pe lângă faptul ca vei evita aglomerația din magazine sau reduci riscul de a nu mai găsi produsul dorit pe stoc, sunt mari șanse ca prețurile să fie mai scăzute decât în pragul sărbătorilor.

Crăciunul

  • De Crăciun, în cazul prietenilor și familiei, acolo unde situația o permite, optează pentru cadourile de cuplu, generale, simbolice. Încearcă să eviți să cumperi cadouri individuale, deoarece în mod categoric acest lucru implică un buget mult mai mare de alocat. Poți alege un cadou personalizat, handmade, care sigur va fi apreciat și admirat.
  • Nu pleca la cumpărături cu mai mulți bani decât îți dorești să cheltuiești. Mai ales în cadrul târgurilor de Crăciun, tentația de a cumpăra lucruri drăguțe, dar inutile, este foarte mare.
  • Optează pentru un brad de plastic. Investești o dată, însă apoi vei putea folosi pentru altceva banii pe care i-ai fi dat pe un brad din piață.

Revelionul

Dacă de cele mai multe ori Crăciunul se petrece în familie, revelionul este dedicat, de obicei, prietenilor, excursiilor și petrecerilor. Pentru că trecerea dintre ani este un moment important pentru toată lumea, cel mai bine este să fie planificat din timp. Altfel, ai mari șanse să plătești un serviciu la suprapreț doar pentru că este luat în ultimul moment. În rest, dacă ținuta pe care o porți e nouă sau e de anul trecut este mai puțin important. Ceea ce contează este ca timpul petrecut împreună cu cei apropiați să fie unul memorabil.

Economisește bani cu ceva timp înainte

Dacă ai reușit să pui ceva bani deoparte încă din toamnă, ai cele mai mari șanse să ajungi cu ceva bani în portofel în luna ianuarie. În cazul în care nu ai făcut asta și intri în criză financiară și de timp, mai există însă o portiță de scăpare. Poți opta să aplici pentru un credit rapid și astfel poți depăși cu succes luna decembrie. Deoarece nu te poți împrumuta la familie sau la prieteni pentru a le cumpăra cadourile, cel mai simplu este să deschizi un tab nou cu creditprime.ro, pe lângă tab-urile de cumpărături online.

Este dificil și solicitant, însă nu este imposibil! Chiar dacă în decembrie ai tendința să cheltuiești două salarii, nu uita că organizarea este singura care te poate scoate din impas. O listă cu fiecare achiziție în parte, cu bugetul alocat pentru fiecare lucru cumpărat te pot purta prin decembrie fără stres și lin, ca sania pe zăpadă.

noiembrie 14th, 2019 by