Cum au scapat gospodinele de muntii de prosoape si de batiste

Legat de prosoape au existat multe obiceiuri in trecut. Numai in casele celor extrem de bogati exista obiceiul ca fiecare sa aiba prosop inscriptionat cu numele sau si blazonul familiei, in rest familiile mai putin avute aveau cinci prosoape pe care se stergeau toti, in timp ce oamenii nevoiasi recurgeau si la fel si fel de carpe rezultate din imbracaminte care nu mai era purtata fiind spalata inainte de a deveni prosop improvizat. Fie ca rufele se spalau de mana (procedeul era foarte migalos, dar din pacate generalizat), fie la masina de spalat (de acest privilegiu se bucurau tot cei avuti) muntii de prosoape sau cele cinci prosoape ale familiei erau spalate separat de toate celelalte rufe murdare.

In momentul in care un membru al familiei avea o eruptie pe piele sau un orjelet si se stergea pe prosopul pentru fata al familiei, se intelege ca boala trecea de la unul la celalalt.

Produse hartie generalizate in mentinerea igienei personale si colective a insemnat disparitia muntelui de prosoape din casa, fiindca nu spun ca au disparut definitiv prosoapele textile, dar nu mai sunt atat de numeroase.

De pilda prosopul de invelit painea sau placinta exista si astazi, dar nu mai exista prosopul separat de sters mainile sau paharele curate, fiindca a fost inlocuit de role prosop hartie In timp ce pentru maini existau patru-cinci prosoape din panza (unele la bucatarie, altele la baie) rola de prosop de hartie le poate inlocui cu succes pe toate, chiar si prosopul de sters vasele ca acestea sa nu fie asezate in suport pline de apa.

Prosoapele din hartie sunt atat de ieftine, incat oricine isi permite sa isi cumpare doua-trei role. Prosoape hartie derulare centrala Tork – 350 m costa 19 lei si ajung mai multor persoane un timp indelungat. Incercati sa va imaginati, prin comparatie, cat v-ar costa 350 de metri de bumbac si intretinerea lui.

In prezent si prosoapele din hartie sunt colorate, magazinul Sanito.ro pune la dispozitia clientilot role de prosoape de hartie albastre, bej, verzi si albe. La o comanda de peste 175 de lei, livrarea se face gratuit oriunde in tara.

Prosoape pliate faciliteaza folosirea lor in orice imprejurare fiindca pot fi luate din pachet direct sau din dispersor si toata lume aeste multumita, in special gospodinele care nu mai au atat de mult de spalat nici spatiul din sifonier ocupat de teancul de prosoape.

Nu sunt sub nicio forma anti prosoape textile din bumbac de cea mai buna calitate, dar sper ca aceste sfaturi sa va fie de folos:

-chiar in aceeasi familie se impune ca fiecare sa aiba prosopul sau, fiindca in viata apar imbolnaviri si numeroase probleme care ne impun sa fim precauti

-de ce sa nu folositi prosoape unice din hartie, atunci cand se poate? Sunt cele mai eficiente, mai ales ca nu necesita spalare sau intretinere si sunt individuale? Le-ai murdarit nepermis de mult, nu conteaza in ce imprejurari, nu ai motive de ingrijorare fiindca ajung garantat in tomberon. Cu servetelele de hartie ai curaj sa stergi si grasimea si pata de vin rosu sau de ciocolata, absolut orice!

decembrie 20th, 2018 by