Cum au aparut USB-urile?

Indispensabil in zilele noastre, putini dintre noi stim cum au aparut USB-urile si pe cine au inlocuit ele, de fapt. In mai bine de 18 ani de la lansare, USB-urile au trecut prin multe etape, a schimbat o multime de viteze de transfer de date si mai multe tipuri de cabluri.

Gama de USB-uri de tip C este destul de aprins discutata in domeniul IT, aceasta fiind considerata inlocuitorul tuturor cablurilor USB clasice, gratie unui design cu dimensiuni reduse. USB 1.1 erau mai potrivite pentru anii ’90, fiind capabile sa ofere o viteza pana la 12 Mbps. Apoi, la inceputul anilor 2000 au aparut USB-urile 2.0, vinovate de “moartea” dischetei, a CD-urilor si a DVD-urilor. USB 2.0 a facut posibila conectarea la periferice externe, precum adaptorii Wi-Fi, drive-uri optice si porturile Ethernet, ce trebuiau instalate in PC, asigurand o viteza de transfer de pana la 480Mbps.

Apoi a aparut noul model de USB, 3.0, o revelatie in IT, ce a facut posibila o viteza de tranfer de pana la 5Gbps. Porturile USB sunt acum cam singurele porturi disponibile pe laptopuri, mai ales de când WiFi a redus necesitatea porturilor Ethernet.

Ce a incercat sa inlocuiasca USB-ul?

Mai multe tipuri de porturi au ramas sub semnul indoielii in era USB-ului, dat fiind ca acestea au obtinut succes la o scara mult mai mica sau doar pentru anumite dispozitive.

Un astfel de port a fost si FireWire, cunoscut si drept IEEE 1394. USB-ul clasic avea dezavantajul ca nu puteai conecta mai multe dispozitive, pentru a crea daisy chain. Astfel, USB 1.1 si USB 2.0 puteau transfera date doar unilateral, la viteze mult mai mici, comparativ cu IEEE 1394: 400Mbps, comparativ cu cei 12Mbps ai USB 1.1 sau 800Mbps, comparativ cu cei 480Mbps ai USB 2.0. Saltul de la FireWire 400 la FireWire 800 necesita, de asemenea, cabluri diferite, în timp ce USB 1.0, 1.1, 2.0 si 3.0.

In locul FireWire, Macbook-urile includ porturi Thunderbolt, mai rapide decat interfata USB, acesta fiind un element distinctiv pentru computerele Apple. Thunderbolt putea transmite informatii bidirectional, la viteze de 10Gbps, dubla fata de USB 3.0. Cea de-a doua generatie de Thunderbolt a ajuns la viteze de 20Gbps, fapt ce a schimbat modul in care functioneaza transferul de date.

Cum arata viitorul pentru USB?

Desi acum exista o gama larga de USB-uri personalizate, viitorul acestora ramane inca un mister. Cel mai mare obstacol pentru USB vor fi tehnologiile wireless. Spre exemplu, serviciile Cloud pastreaza mail-urile, contactele si toate datele in siguranta si actualizate, fara niciun cablu, iar Bluetooth, NFC, Wi-Fi Direct si AirDrop inlocuiesc USB-ul pentru transferuri.

Cea mai mare limitare a USB-urilor este data de viteza. Spre exemplu, daca ai nevoie sa transferi mai multe poze, la o rezolutie de 1080p, nu poti astepta minute bune dupa un dispozitiv wireless, asa ca vei opta macar pentru un USB 2.0.

In plus, chiar daca nu iti conectezi dispozitivele la computer, tot vei avea nevoie de cabluri de energie, desi s-a incercat inlocuirea USB-urilor cu alte standarde de incarcare wireless, care nu dau rezultatele scontate.

aprilie 4th, 2019 by