Ce încălțăminte este recomandată pentru primii pași ai copilului

Bebelușul tău merge de-a bușilea de ceva timp și știi că în orice clipă se va ridica pentru a face primii pași? Pe lângă emoția trăită de fiecare părinte în parte, apar și primele griji în ceea ce privește siguranța piciorușelor celui mic și tipul de încălțăminte pe care trebuie să-l cumpere, astfel încât copilul să-si formeze corect mersul.

Dacă treci printr-o astfel de situație, e necesar să știi că primii pași ai bebelusului tău pot fi făcuți cu picioarele goale, iar prima pereche de încălțăminte ar trebui să fie cu talpa moale, din piele.

Primii pantofi, cei cu talpa moale din piele

Acești pantofi permit celui mic să pășească pe toată talpa, să o flexeze și să simtă podeaua pentru a avea stabilitate. Rolul acestui tip de pantofi este esențial, căci permite formarea unui mers corect, dar în același timp îi oferă celui mic protecție împotriva suprafețelor alunecoase sau reci și îi lasă piciorul să se miște liber. Brandul Etopsport este potrivit pentru a alege încălțămintea copilului tău la cele mai înalte standarde de calitate.

Alege întotdeauna încălțăminte cu talpa flexibilă

După ce pașii devin tot mai mulți și mai stabili, e obligatoriul ca bebelușul tău să aibă prima pereche de încălțări cu care să pășească pe alte suprafețe față de cele din casă. Pentru exterior e important să alegi pentru copilul tău pantofi cu talpă flexibilă, nicidecum rigidă. De altfel, întreaga suprafață trebuie să fie cât mai moale, să permită mișcarea piciorului și să nu-l strângă la glezne. Pentru a nu-i fi teamă să pășească normal, bebelușul trebuie să poată flexa talpa în întregime, acest aspect ajutându-l să-și păstreze și echilibrul.

Optați pentru materiale naturale de calitate

Din ce fel de material trebuie să fie confecționați pantofii copilului tău? Obligatoriu din țesături naturale, precum pielea, bumbacul sau pânza. Un alt aspect important este ca piciorul celui mic să poată respira, iar încălțările din materiale sintetice vor împiedica acest lucru. Evită pielea ecologică sau orice alt tip de sintetic, indiferent că vei cumpăra pantofi pentru iarnă sau pentru sezonul cald.

Măsoară talpa celui mic periodic pentru a stabili mărimea potrivită

În primele luni de viață, piciorul copilului tău crește foarte repede, motiv pentru care este esențial să-i măsori periodic talpa pentru a te asigura că pantofii pe care îi poartă îi sunt potriviți ca mărime.

Măsoară-i talpa cu ajutorul unui metru de croitorie sau al unei rulete. Piciorul trebuie să fie desculț și așezat pe podea, iar măsurătoarea se face de la călcâi până la degetul mare. O altă metodă este de a măsura interiorul încălțămintei pe care deja o are, însă depinde de calapodul acesteia.

Potrivit cercetărilor făcute de-a lungul timpului de medicii pediatrici, încălțămintea poate fi cu cel mult 12 mm mai mare decât talpa celui mic, astfel încât să existe spațiu suficient pentru eventuala creștere a piciorușului. Evită să cumperi numere mai mari, doar pentru că știi că puștiul tău va crește. Copiii între 1 şi 3 ani cresc în medie cu 1,5 mm/lună, iar între 3 şi 6 ani cresc cu aproximativ 1 mm/lună.

Încălțămintea ortopedică, la recomandarea medicului

Este sau nu obligatorie talpa ortopedică atunci când cel mic face primii pași? După un control simplu, medicul pediatru îți poate recomanda astfel de încălțăminte, doar dacă va considera că este nevoie. Aceasta se confecționează de regulă la comandă pentru a fi 100% eficientă și se realizează pe măsurile personalizate ale copilului. Nu cumpăra din comerț, unde sunt produse în serie, căci riști să îi deformezi mersul.

În primii ani de viață orice copil are nevoi speciale și este nevoie de o atenție sporită asupra mai multor aspecte care țin de creștere și dezvoltare. Printre ele se regăsește mersul, îndeosebi primii pași, iar atunci copilul trebuie să aibă în picioare încălțăminte specială, care să-i protejeze piciorul fără să-l strângă sau să-i ofere senzația de disconfort. Ține cont că, cel mai probabil, cel mic nu va ști să spună dacă ceva îl jenează sau îl deranjează, așa că sub nicio formă nu face rabat de la calitatea pantofilor pe care îi cumperi.

noiembrie 29th, 2019 by