Cât de sănătos este turmericul?

Turmericul poate fi unul dintre cele mai eficiente suplimente nutritive existente. Multe studii de încredere arată că turmericul are o mulțime de beneficii majore pentru corpul nostru și pentru creier.

Iată care sunt principalele beneficii pe care turmericul le oferă organismului nostru, conform studiilor din ultimii ani:

  1. Turmericul conține compuși bioactivi, cu proprietăți medicinale puternice

Turmericul este condimentul care dă curry-ului culoarea galbenă. Acesta a fost folosit în India de mii de ani ca un condiment și ca planta medicinala. Recent, știința a început să susțină ceea ce indienii au cunoscut pentru o lungă perioadă de timp: turmericul chiar conține compuși cu proprietăți medicinale! Acești compuși sunt numiți curcuminoizi, dintre care cel mai important este curcuma, principalul ingredient activ din turmeric. Curcuma are efecte antiinflamatoare puternice și este un antioxidant foarte puternic.

Trebuie subliniat că, în cazul turmericului, conținutul de curcuma nu este atât de mare, dar există un mic secret la care poți apela pentru ca organismul tău să-l absoarbă pe tot: consumă turmericul împreună cu piper! Și asta pentru că piperul ajuta la absorbția curcumei în totalitate de către corpul nostru.

  • Curcuma este un compus natural antiinflamator

Fără existenta inflamației, agenții patogeni, precum bacteriile, ar putea ataca cu ușurință corpul și ar putea conduce chiar la moarte. Deși o inflamație acută, pe termen scurt, este benefica, acesta poate deveni o problemă majoră atunci când devine cronică și atacă țesuturile din corp. Oamenii de știință cred acum că inflamația cronică joacă un rol major în aproape fiecare boală cronică, occidentală. Mai exact, în bolile de inimă, cancer, Alzheimer și diverse boli degenerative.  

Prin urmare, orice lucru care poate ajuta la combaterea inflamației cronice este important în prevenirea și chiar tratarea acestor boli, iar curcuma este o substanță puternic antiinflamatoare. De fapt, este atât de puternică încât concurează cu eficacitatea unor medicamente antiinflamatoare, dar fără să aibă și efecte secundare. Iată o proprietate extraordinară a turmericului!

  • Turmericul crește foarte mult capacitatea antioxidantă a corpului

Curcuma este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorită structurii sale chimice.

În plus, curcuma stimulează activitatea enzimelor antioxidante care se regăsesc natural în organismul nostru.

  • Curcuma stimulează activitatea creierului

Pe vremuri se credea că neuronii nu sunt capabili să se divida și să se înmulțească după copilărie. Cu toate acestea, acum este cunoscut faptul că neuronii sunt capabili de a forma noi conexiuni, iar în anumite zone ale creierului se pot multiplica și pot crește în număr. Curcuma pe care turmericul o conține stimulează nivelurile de hormon cerebral BDNF, cunoscut că ajută la creșterea de noi neuroni și la prevenția unor boli degenerative.

  • Curcuma reduce riscul bolilor de inima

Bolile de inima reprezintă prima cauza de deces în lume. Însă, studiile au arătat că turmericul protejează inima în numeroase moduri, cum ar fi îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației și a radicalilor liberi. Turmericul îmbunătăţeşte circuitul sanguin, ajută la hematoame şi diminuează riscul trombozei şi al infarctului. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular: curcumina este capabilă să prevină oxidarea colesterolului, iar vitamina B6 ajută la controlarea nivelului de homocisteină din corp, corelat cu deteriorarea pereţilor vaselor sanguine.

Iată doar câteva dintre beneficiile pe care turmericul le aduce corpului nostru. Studiile sunt însă departe de a fi încheiate, nenumărate ipoteze privind îmbunătățirea sănătății noastre fiind acum cercetate și luate în considerare de către specialiști. Semn că această plantă medicinală poate deveni o armă important pentru cei care cred că răspunsul la multe dezechilibre interioare și fizice stă în natură.

februarie 7th, 2020 by