Care este deosebirea dintre, hostingul virtual și serverul virtual VPS

Mulți, înainte de a decide să plaseze site-ul pe Rețea, întâlnesc o problemă la alegerea dintre: hostingul virtual sau cel VPS? Plus, nu o singură dată putem întâlni, lângă abreviatura VPS, cuvântul server, care din start ne predispune să ne imaginăm un utilaj fizic. Pentru a vă face mai ușoară alegerea potrivită, am decis să explicăm ce presupun și care sunt diferențele cheie dintre acestea.

Ce este un VPS?

VPS – virtual private server, este un server virtual personal, care parțial are aceleași calități ca în cazul unuia fizic. Dacă ar fi să comparăm propunerile companiilor ce oferă servicii de hosting, am observa cu ușurință prețul mai ridicat, spre deosebire de un hosting virtual. De ce? În primul rând, datorită volumului de resurse pe care îl deține – mai multe posibilități pentru o administrare profesionistă a site-ului. Plus, toate resursele VPS sunt garantate, adică nu sunt repartizate între mai mulți utilizatori a aceluiași server – închiriezi un server personal, doar că nu fizic, dar virtual.

Al doilea beneficiu este că, în cazul VPS hosting, pe serverul virtual poți instala un software, datorită căruia va fi mai confortabil de operat cu toate procesele. Pe când hostingul virtual poate fi controlat doar prin intermediul unui Panou de control – mai puțin practic, ce îl pune la dispoziție compania de hosting.

Ce este virtual host?

Hostingul virtual reprezintă un serviciul de plasare a site-ul pe un server comun. Cel mai simplu și accesibil tip este numit shared. Principiul lui de funcționare este următorul: există un server fizic puternic și pe spațiul acestuia sunt stocate informațiile de pe mai multe site-uri și toate funcționează cu același sistem de operare.

Hostingul virtual reprezintă soluția mai ieftină, pentru asigurarea funcționării unei paginii web cu audiență redusă și ce nu solicită mult spațiu. Iar unul dintre beneficii, este faptul că acesta nu necesită o administrare internă, deoarece de acest lucru se ocupă compania care oferă serviciile.

Care soluție se potrivește site-ului meu?

Selectarea tipului de hosting care ți se potrivește se va face în funcție de dimensiunile afacerii tale. Deci, dacă operezi cu o cantitate mare de date, este importantă performanța și siguranța pentru o bună funcționare a site-ului – alegerea potrivită este serverul virtual personal sau VPS. Odată cu procurarea acestuia, utilizatorul obține, sub gestionarea sa, o întreagă mașinărie virtuală, ce poate fi controlată la distanță și configurată conform nevoilor și dorințelor proprii.

Hostingul virtual este alegerea potrivită dacă ai un site mic, cu un număr mic de informații și trafic. Este o opțiune ieftină, perfect pentru proiectele online ce sunt abia la început de cale. On beneficiu fiind faptul că nu ai nevoie de o persoană responsabilă în domeniu, deoarece compania ce oferă servicii hosting va rezolva problemele ce apar.

De exemplu, compania Megahost pun la dispoziție clienților săi atât servicii VPS, cât și abonamente de găzduire – webhosting. Prețul primului începe de la 15 € lunar, pentru 30 GB și ajunge până la 50 €, dacă ai nevoie de un volum echivalent cu 100 GB. Dacă decizi că la moment ai nevoie de un hosting ieftin, atunci va trebui să scoți din buzunar de la 0.99 € – pentru 1 GB, și până la 18 € – pachetul de 14 GB.

Trebuie să menționăm că, în funcție de tariful inclus, pe lângă spațiul disponibil, variază: numărul de domenii, subdomenii, bazele de date și numărul de e-mailuri pe oră. Plus, Megahost le oferă clienților și o perioadă de 30 zile, pentru a testa produsul. În caz contrar, primești banii înapoi.

Analizează cu atenție capacitatea și nevoile site-ului tău, pentru a alege hostingul potrivit. Astfel, poți evita în avans probabilitate de apariție a unor probleme și dureri de cap cu site-ul tău.

septembrie 5th, 2019 by