Cine folosește un workstation?

Termenul de workstation apare foarte des în industria IT și definește acel tip de PC folosit pentru editare video, design și arhitectură. Arată ca o unitate centrală pe care o atașai calculatoarelor în trecut pentru a obține ceea ce astăzi ai cu un laptop.

Cele mai bune workstation-uri sunt cele mai au o frecvență de procesare mai mare, memorie mai bună și un procesor puternic.

Industriile în care se folosesc workstation-uri

Stația grafică sau work station se folosești mai ales în industria media, unde se fac și se editează video-uri. Pentru aceste joburi nu este suficientă descărcarea unei aplicații și instalarea acesteia pe un laptop. Stația aceasta se mai folosește și pentru domeniile tehnice sau științifice și este un computer special conectat la o rețea locală. Workstation-urile au fost oferite pe parcursul timpului de diverse companii, de la Sun Microsystems, Silicon Graphics , Apollo Computer, DEC, HP, NeXT și IBM. Prin anii 1990 a apărut animația grafică 3D, iar workstation-urile erau foarte populare pentru așa ceva.

  • Avantaje față de computerele normale

Un workstation este mult mai performant prin comparație cu un computer normal, pentru că procesorul, capacitatea de memorie și de grafică sunt mult mai avansate. Astfel acesta poate răspunde mai multor comenzi simultan și poate prelucra diverse date complexe. Pentru proiectarea mecanică de tip 3D, graficele matematice și chiar și simulările în domeniul ingineriei, workstation-ul este de foarte mare ajutor. Spre deosebire de un computer normal, workstation-ul oferă mai multe afișaje și dispozitive pentru lucrul cu obiectele 3D.

  • Cei mai mari furnizori de hardware pentru workstation-uri

La ora actuală stațiile grafice au devenit foarte performante și sunt dominate de giganți precum Dell, HP și Fujitsu. Aceștia comercializează sisteme Microsoft Windows sau Linux, iar workstation-urile vin cu procesoare x86-64. Chiar dacă prețurile sunt foarte mari, există foarte multe workstation-uri care au fost refurbished, adică folosite și repuse în funcțiune, care se vând la un preț mai mic și au garanție de un an de zile. Din fericire, piața de refurbishment este una extrem de dezvoltată în România, iar nivelul la care sunt vândute produsele se apropie de cel din magazinele cu articole noi. Chiar dacă workstation-urile au mai fost folosite în anii precedenți, acestea sunt curățate, datele sunt șterse, software-ul vine instalat din nou, iar piesele uzate sunt înlocuite cu unele funcționale. Toate aceste caracteristici ajută la obținerea unui preț mai mic pentru o calitate superioară.

  • Industria IT și gaming-ul

La ora actuală, industria IT este în plină expansiune și se lucrează la variante cât mai simple și mai eficiente de noi workstation-uri. O combinație bine gândită de memorie, capacitate de procesare și de depozitare a datelor poate duce la revoluționarea industriei video-urilor, iar marile companii din domeniul media investesc sume importante în aceste cercetări. Fiind o versiune mult mai performantă a laptopurilor, workstation-urile vin la pachet cu un hardware și software adaptat unor nevoi mai speciale și ajung să domine chiar și piața de gaming. Pentru a avea parte de o experiență cât mai reală și mai intensă, mulți jucătorii apelează la aceste variante capabile să ofere o performanță maximă.

iunie 16th, 2021 by