Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Cum creșterea prețurilor este la ora actuală una dintre cele mai mari probleme pentru români, aceștia se văd nevoiți să caute metode prin care pot economisi. În acest sens, un număr tot mai mare de persoane intenționează să-și monteze panouri solare. Generarea propriei energii are multe avantaje. Nu numai că economisiți energie și favoriți mediul, dar puteți economisi și pentru factura la electricitate.
Facturile vor avea un cost mai mic dacă decideți să instalați panouri fotovoltaice, dar economisirea va depinde și de sistemele panourilor, de poziționarea locuinței și orientarea acesteia. De reținut este faptul că majoritatea producătorilor oferă o garanție estimativă de 10 ani și un randament de aproximativ 80%
Conform specialiștilor, putem distinge trei versiuni de sistemeꓽ on-grid, off-grid și hibride. Primul nu necesită baterii, fiind conectat la rețeaua de distribuție, iar aceasta va oferi o reducere a consumului din rețea. În lunile de iarnă, cei care au sisteme on-grid primesc necesarul de consum și de la furnizorii de energie. Cel de-al doilea este recomandat a fi utilizat în locuințele ce se află la o distanță mare față de rețeaua de distribuție a energiei electrice. Sistemul are în alcătuire o baterie de 12V sau mai mult, ce stochează energia pentru a fi folosită pe timp de noapte sau în zilele lipsite de razele soarelui. Ultimul tip (hibrid) este o combinație între cele două menționate anterior și se bazează pe lipsa bateriilor sau pe un număr redus de baterii, deoarece cei care au acest sistem primesc energie și de la furnizor.
După instalarea panourilor solare în casă, acestea ar contribui la reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă și, în plus, ar reduce și costul facturii de energie electrică cu un anumit procent, în funcție și de tipul panourilor solare.
Cei care au un sistem on-grid pot ajunge să economisească aproximativ 30% din costul total al facturii la energie. Investiția în panouri solare on-grid va ajunge să fie amortizată în aproximativ 5 ani. Sistemele hibrid ajută consumatorii să economisească mai mult decât în cazul celor on-grid, 80% din costuri. Investiția în aceste tipuri se va amortiza în aproximativ 5-10 ani.
Pentru o suprafață de 25 mp, poziționată spre sud, cu un consum aproximativ de 2.857 kWh/an, se poate economisi 3000 de lei anual.
Un exemplu mai concret ar fi cel în care aveam o suprafață de 150 mp, a cărei locuință generează un consum de 200 sau 300 kWh pe lună. Aproximativ 25% din totalul energiei primite de la panouri reprezintă consumul nostru, iar restul, se va livra și vinde furnizorului. Dacă sistemul panourilor solare nu este automatizat, se poate obține o economisire de 15%. În cazul sistemelor automatizate, ce dispun de controller, pentru consumul propriu se va genera aproximativ 40-50 %, numai dacă prețul energiei se va majora cu doar 1%. Pe măsură ce prețul energiei electrice crește, se va mări și suma economisită.
Pentru a cunoaște economiile exacte pe factura de energie electrică, trebuie să se ia în considerare suprafața care trebuie să primească energie electrică, dar și poziționarea locuinței.
În timp ce exemplele noastre vă oferă o idee despre cât de mult ați economisi prin instalarea panourilor solare pentru consumul propriu, fiecare caz este diferit. Experții consideră că un sistem de panouri solare mai complex poate contribui la o scădere mai mare a costurilor pe care facturile de la energia electrică le au. Un lucru este cert – în vremurile actuale, când inflația ne dă bătăi de cap și cheltuieli semnificativ mai mari, montarea panourilor solare este unul dintre aspectele care ne pot reduce costurile energiei electrice.