Cum poate sindromul de tunel carpian sa-ti scada calitatea vietii

Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune care se remarca prin amorteala, furnicaturi si durere in degete, mana si incheietura mainii, uneori chiar si in antebrat. Aceste simptome sunt provocate de compresia nervului median atunci cand trece prin tunelul carpian aflat in incheietura mainii, tunelul fiind un pasaj rigid, ingust, inconjurat de oase carpiene si un ligament rezistent (numit ligamentul carpian transvers).

Nervul median este unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior si asigura sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii. Totodata, inerveaza unii muschi ai mainii care realizeaza miscari fine.

​Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

Ingustarea tunelului carpian sau inflamarea structurilor aflate in interiorul acestuia duce la compresia nervului median, provocand durere, slabiciune si amorteala in mana.

De cele mai multe ori, nu exista un singur factor care sa determine dezvoltarea afectiunii. Motivele care contribuie pot include miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii, o fractura sau entorsa, utilizarea frecventa a instrumentelor vibratoare sau artrita reumatoida. De asemenea, s-a constatat ca sindromul de tunel carpian este mai des intalnit la femeile gravide si la persoanele care sufera de boli tiroidiene.

​Ce simptome prezinta sindromul de tunel carpian?

Primele simptome ale acestei neuropatii de compresie sunt furnicaturile, amorteala si senzatia de arsura in primele patru degete ale mainii. Simptomele se resimt mai mult noaptea, deoarece majoritatea oamenilor dorm cu incheietura mainii flexata. In timp, va aparea si durerea in mana, forta mainii va fi redusa, iar capacitatea de a prinde sau de a apuca obiecte mici va si si ea diminuata. Persoanele cu STC in stadiu foarte avansat ajung sa nu mai simta senzatia de rece sau de cald si chiar sa nu isi mai poata folosi deloc mana afectata.

​Cum poate sindromul de tunel carpian sa-ti scada calitatea vietii?

Sindromul de tunel carpian poate sa limiteze lucrurile pe care le poti indeplini in sarcinile tale zilnice. S-ar putea sa iti provoace dificultati in a tine in mana obiectele mici si in a ridica lucruri. De asemenea, iti poate provoca dureri cand iti piepteni parul, deschizi un borcan sau o sticla sau cand semnezi un document.

Durerea cauzata de aceasta maladie te poate impiedica totodata sa indeplinesti sarcini legate de munca, mai ales daca lucrezi ca si contabil, IT-ist, mecanic sau muncitor in fabrica. Din cauza incapacitatii tale de a prinde sau de a ridica lucruri, iti poate scadea sansele de a fi angajat in locuri de munca ce implica astfel de sarcini.

Actiunile precum folosirea tastaturii si a mouse-ului unui computer pot fi si ele provocatoare, deoarece implica folosirea intensa a mainii si incheieturii mainii.

Din cauza durerii implicate in mobilitatea mainii tale, s-ar putea sa fii obligat sa porti o atela pentru incheietura mainii. Medicamentele antiinflamatoare si injectiile locale cu corticosteroizi pot fi de folos, insa doar temporar. De aceea, interventia chirurgicala este cel mai bun tratament pentru sindromul de tunel carpian, aceasta putand sa elimine complet si definitiv simptomele suparatoare, ajutandu-te totodata sa-ti recapeti functia mainii.

aprilie 22nd, 2024 by