Banca celule stem – un studiu de caz

Tot citim articole despre ce înseamnă celulele stem și ce întrebuințări au acestea. În România există furnizori de astfel de pachete precum LifeSolutions, Future Health Biobank și Stem Cells Banks.

În acest articol vom prezenta câteva informații interesante despre folosirea acestui tip de celule. Alte informații despre banca celule stem găsiți și în alte bloguri sau site-uri de specialitate. Un alt articol interesant găsiți aici.

Ce fac aceste celule stem?

Celulele stem din sângele ombilical tratează deficiența imunitară combinată severă

SCID este o afecțiune care pune viața în pericol și implică un deficit de celule B și celule T. Sistemul imunitar are nevoie de aceste celule pentru a combate infecțiile. Când o persoană este grav deficitară, devine extrem de vulnerabilă la infecție.

În majoritatea cazurilor, boala are ca rezultat infecții grave în primele câteva luni de viață – și mulți copii mor în doar un an.

Terapia a implicat o injecție de celule stem hematopoietice prelevate dintr-o probă donată de sânge din cordonul ombilical. Aceste celule au puterea de a forma celule sanguine noi, mai sănătoase și chiar pot reconstitui întregul sistem imunitar al pacientului.

„Am tratat 30 de astfel de cazuri și 80% dintre pacienți au supraviețuit”, a spus dr. Qian Xiaowen, care a supravegheat transplantul. „Există o mare speranță că pacientul poate fi vindecat după un transplant de celule stem de succes.”

Povestea lui Ranbao este deosebit de semnificativă, deoarece marchează și al 4000-lea transplant pentru China Stem Cell Group, care eliberează sânge din cordonul ombilical și alte tipuri de celule stem pentru tratament în țară.

Cercetătorii așteaptă să vadă efectul deplin al transplantului de sânge din cordonul ombilical, dar o recuperare completă pare pozitivă.

Alte studii interesante spun că…

Terapia cu celule stem este o procedură relativ nou. Deși, putem spune că am tot citit articole de nișă/. Cu toate acestea, acest tip de celule au creat atât de mult interes în întreaga lume, încât au avut loc cercetări ample în acest domeniu. Au fost publicate studii pe animale și la oameni care au sugerat un răspuns sigur și favorabil la terapia cu celule stem la șolduri, genunchi și chiar glezne.

Există două forme de bază ale celulei stem – celula stem embrionară și celula stem adultă. Celulele stem adulte, cunoscute și sub denumirea de celule stem mezenchimale sau CSM, prezintă un interes deosebit pentru cercetători, oameni de știință și chirurgi. MSC sunt libere de controversa care înconjoară celulele stem embrionare și totuși au potențialul de a forma țesuturi noi, oferind capacitatea de a repara și de a regenera mai eficient țesuturi precum cartilajul și osul.

noiembrie 12th, 2020 by