Preturi Mici la ANVELOPE ALL SEASON pe Vadrexim.ro !
Menta este o plantă aromatică folosită în mod tradițional în multe culturi din întreaga lume, atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și în gastronomie. De exemplu, în bucătăria mediteraneană, menta este folosită în multe feluri de mâncare și băuturi, precum ceaiul de mentă sau salatele cu mentă proaspătă. Această plantă este apreciată și în culturile asiatice, unde este adăugată în preparatele picante pentru a aduce o notă de prospețime și răcorire. În acest material, îți prezentăm cinci beneficii ale consumului de mentă.
Menta conține o serie de substanțe benefice pentru sănătate, iar principiile active ale acesteia au multiple proprietăți terapeutice. Antioxidanții prezenți în compoziția mentei au rol în protejarea organismului împotriva radicalilor liberi și contribuie la prevenirea apariției bolilor [1]. Acidul rozmarinic, un compus care se află în mentă, are proprietăți antiinflamatorii [2]. De asemenea, taninul conținut în mentă are un rol important în protecția sistemului digestiv [3].
Menta este cunoscută pentru proprietățile sale antispastice și digestive. Prin capacitatea sa de a relaxa mușchii stomacului și de a reduce spasmele, menta poate fi utilizată cu succes în tratarea tulburărilor digestive, precum sindromul de intestin iritabil [1]. Această plantă stimulează secreția bilei, facilitând astfel digestia și prevenind disconfortul gastric.
Atunci când face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, în cantități reduse sau moderate, menta poate contribui la buna funcționare a organismului. Printre beneficiile sale se află:
Menta are proprietăți care pot ameliora problemele digestive, cum ar fi indigestia, balonarea și sindromul colonului iritabil. Uleiul de mentă poate ajuta la relaxarea mușchilor tractului gastrointestinal, facilitând astfel procesul de digestie. De asemenea, menta poate reduce spasmele musculare și poate calma disconfortul asociat cu problemele digestive [1].
Menta este o componentă-cheie în multe produse de igienă orală datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale. Consumul de mentă sau utilizarea produselor pe bază de mentă poate ajuta la prevenirea formării plăcii bacteriene, a cariilor și a respirației urât mirositoare. Menta poate reduce inflamația gingiilor și poate promova o sănătate orală generală mai bună [1].
Aromaterapia cu ulei de mentă a fost asociată cu îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a performanțelor cognitive. De asemenea, menta poate avea efecte calmante și relaxante, fiind utilă în managementul stresului și anxietății. Consumul de ceai de mentă sau inhalarea uleiului de mentă poate ajuta la eliberarea tensiunii și la inducerea unei stări de relaxare [1].
Menta conține mentol, un compus care poate ajuta la relaxarea mușchilor bronhiilor și la ameliorarea simptomelor de congestie nazală și de astm. De asemenea, menta poate contribui la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă, cum ar fi tusea și congestia nazală. Inhalarea uleiului de mentă sau consumul de ceai de mentă poate fi benefic pentru sănătatea sistemului respirator [1].
Menta are proprietăți analgezice și antiinflamatorii, putând fi folosită pentru a ameliora durerile de cap și migrenele. Potrivit specialiștilor uleiul de mentă aplicat pe frunte și tâmple poate reduce semnificativ durerea în cazul migrenelor [4].
Menta are unele contraindicații și trebuie utilizată cu precauție. Este important să ținem cont de următoarele aspecte:
Consultă întotdeauna un medic înainte de a utiliza menta sau uleiul de mentă, mai ales dacă te confrunți cu afecțiuni medicale sau iei medicamente. Aceste informații sunt de natură generală și nu înlocuiesc sfaturile medicale personalizate.
Surse de referință:
1. Pearson, Keith. “8 Health Benefits of Mint.” Healthline, Healthline Media, 13 Dec. 2017, www.healthline.com/nutrition/mint-benefits. Accessed 26 Oct. 2023;
2. “Mint: Benefits, Nutrition, and Dietary Tips.” Www.medicalnewstoday.com, www.medicalnewstoday.com/articles/275944. Accessed 26 Oct. 2023;
3. “Peppermint.” PubMed, National Institute of Child Health and Human Development, 2006, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000911/. Accessed 26 Oct. 2023;
4. “Peppermint Oil for Migraines: Does It Work?” Healthline, 6 Apr. 2017, www.healthline.com/health/migraine/peppermint-oil-for-migraines. Accessed 26 Oct. 2023.