Tratamente pentru hemoroizi

Boala hemoroidală este o afecțiune tot mai des întâlnită în zilele noastre. Stilul de viață contemporan este unul dintre principalii factori ce conduc la apariția hemoroizilor. Mâncarea procesată, lipsa mișcării, precum și locurile de muncă sedentare duc la apariția mai multor probleme de sănătate, printre care și hemoroizii.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor situate în peretele anusului și rectului. Adesea, hemoroizii își fac resimțită prezența prin sângerări ușoare în timpul tranzitului intestinal. Aceștia se pot manifesta și prin simptome precum iritație, mâncărime, disconfort sau chiar durere în zona anală. Hemoroizii se împart în două categorii principale: interni, aflați în interiorul și în partea superioară a canalului anal și externi, localizați sub pielea anusului. Hemoroizii nu sunt contagioși, însă vă pot afecta foarte mult viața de zi cu zi.

Cum tratăm hemoroizii?

Este important ca atunci când manifestați simptome specifice bolii hemoroidale să luați legătura cu un medic specialist astfel încât acesta să stabilească schema de tratament potrivită pentru tipul și stadiul bolii hemoroidale. Astfel, exista mai multe tipuri de tratamente, după cum urmează:

  • Tratament medicamentos: creme, unguente sau supozitoare pentru hemoroizi, precum Procto Glyvenol.
  • Remedii naturiste
  • Proceduri minim invazive
  • Proceduri chirurgicale
  • Tratamente curative

Soluții naturiste și alte sfaturi

Există și soluții naturiste care te pot ajuta în tratarea hemoroizilor. De exemplu, oțetul de mere are multe beneficii pentru organism. Acesta este benefic în combaterea hemoroizilor prin îmbunătățirea circulației sângelui, dar și prin stimularea tranzitului in vederea prevenirii constipației. Prin acțiunea sa antiinflamatorie, ajută la reducerea umflăturilor și iritațiilor hemoroizilor.

Unele uleiuri esențiale au de asemeni beneficii în tratamentul hemoroizilor. De exemplu, uleiul esențial de mentă ajută la scăderea diametrului vaselor de sânge și reduce dilatarea venelor din zona anală, iar cel de chiparos combate umflarea și dilatarea hemoroizilor, întărind pereții venelor. Uleiul vegetal de Centifolia are un efect tonic și protector asupra sistemului circulator și a venelor rectale, iar cel de imortele are ca efect creșterea permeabilității capilarelor sanguine și a rezistenței acestora.

Folosirea acestor soluții naturiste, in aplicații locale sau băi de șezut, trebuie făcută cu precauție, pentru a nu leza și mai mult zona deja afectată.

Dieta pentru hemoroizi

O dietă echilibrată este esențială în vederea prevenirii și combaterii hemoroizilor. Mesele sărace în fibre, precum și lipsa de hidratare favorizează o întărire a scaunelor, ceea ce implică un efort de împingere în momentul tranzitului intestinal, fapt ce poate favoriza apariția hemoroizilor.

De unde ne luăm apr-ortul necesar de fibre? Acestea se găsesc în toate plantele. Creșterea consumului de fructe și legume crude vă ajuta să vă reglați tranzitul. Unele alimente sunt foarte bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz, pâinea integrală, prunele uscate, anghinarea, curmalele și semințele oleaginoase.

Rețineți că sucul de lămâie poate fi foarte bun în tratarea și prevenirea hemoroizilor prin efectul său stimulator asupra circulației sanguine. De asemenea, sunt recomandate uleiurile de cânepă, de in sau de rapiță. Sunt bogate în vitamina E și Omega 3, permițând o mai bună fluidificare a circulației.

Pentru combaterea hemoroizilor se recomandă evitarea anumitor alimente precum condimentele picante sau piperate, mezelurile, preparatele în sos, ciocolata și cafeaua.

În cazul în care prezentați simptome specifice bolii hemoroidale, apelați la un medic specialist în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului corespunzător. 

aprilie 18th, 2022 by