Când și de ce apar durerile de stomac?

Durerile de stomac sunt frecvente la copii și la adulți. Deseori, ele nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare, dar alteori pot fi semnul unor urgențe medicale, pentru că în abdomenul superior nu se află numai stomacul, ci și ficatul, pancreasul, bila și o parte din intestine. 

Dacă durerea este foarte intensă, persistă mai multe zile sau dacă ai dureri de stomac în sarcină, trebuie să te adresezi cât mai repede medicului, pentru investigații detaliate, care să descopere cauza problemei. Iată care sunt cele mai comune situații în care apar durerile de stomac.

Indigestia

Indigestia este cea mai frecventă cauză a durerilor de stomac. Se manifestă printr-o senzație de arsură și durere în capul pieptului, adică în partea de sus a stomacului. Problema apare de obicei după consumul unor alimente foarte acide sau din cauza unei acidități crescute în stomac.

De cele mai multe ori, indigestia poate fi controlată ușor, prin impunerea unui regim, timp de câteva zile, care să nu conține alimente greu de digerat. De mare ajutor sunt și medicamentele speciale pentru indigestie, care pot fi cumpărate fără prescripție medicală de la o farmacie în zona ta

Totuși, dacă durerea de stomac persistă mai multe zile sau revine frecvent, trebuie să mergi la medic pentru investigații. Indigestiile frecvente pot fi provocate de ulcer sau chiar de un cancer de stomac.

Gastrita

Această boală provoacă inflamarea mucoasei stomacului, care devine dureroasă. Există gastrită acută, care poate fi provocată de infecția cu bacteria Helicobacter pylori, sau gastrită cronică, atunci când există alte afecțiuni medicale care provoacă inflamarea mucoasei stomacului. 

Tratamentul pentru gastrită include de obicei administrarea de antibiotice pentru a distruge bacteria, dar și unele medicamente care reduc aciditatea stomacului. De asemenea, este recomandat un regim alimentar, cu evitarea alimentelor foarte condimentate sau acide.

Gastroenterita

Gastroenterita este o infecție la stomac provocată de un virus. Boala de manifestă prin dureri intense de stomac, însoțite de greață, vărsături, diaree, dureri de cap și musculare. În mod normal, infecția dispare după câteva zile chiar și fără tratament. Până la dispariția simptomelor, trebuie urmat un regim alimentar cât mai ușor, iar hidratarea este esențială. 

Dacă infecția are manifestări foarte intense, poate fi necesară internarea în spital pentru tratament și pentru rehidratare prin perfuzie. Gastroenterita poate fi prevenită printr-o igienă alimentară corectă, spălarea frecventă a mâinilor și evitarea consumului de alimente care pot fi alterate.

Litiaza biliară

Uneori, durerile de stomac pot fi provocate de formarea unor pietre la vezica biliară (bilă). Acestea sunt formațiuni de colesterol care au aspectul unor pietricele și pot ajunge la dimensiuni mari, blocând sistemul digestiv. În acest caz, apar durerile de stomac, vărsăturile și o stare de extenuare. Pe termen lung, litiaza biliară netratată poate afecta funcționarea ficatului și pancreasului.

În funcție de dimensiunea pietrelor, ele pot fi eliminate prin operație sau dizolvate cu ajutorul unor medicamente speciale. Medicul recomandă, de regulă, respectarea unui regim alimentar, iar în cazuri grave, când pietrele se formează foarte des, poate fi necesară scoaterea bilei.

Inflamarea pancreasului sau ficatului

Durerile de stomac pot fi provocate și de inflamarea altor organe din abdomenul superior, unde se află ficatul și pancreasul. Hepatita (inflamarea ficatului) sau pancreatita (inflamarea pancreasului) se manifestă la rândul lor prin dureri abdominale intense. În aceste situații însă, apar și alte simptome, care pot ajuta la stabilirea unui diagnostic corect:

  • Urină închisă la culoare
  • Greață și vărsături
  • Scaun alb sau foarte deschis la culoare
  • Îngălbenirea pielii.

Dacă durerea de stomac apar din cauza acestor boli, tratamentul trebuie adecvat în funcție de organul afectat. Bolile de ficat presupun administrarea unor medicamente sau, în cazuri foarte grave, chiar transplant hepatic. În schimb, pentru pancreatită poate fi suficientă hidratarea prin perfuzie și supravegherea evoluției bolii.

În concluzie, dacă durerile de stomac sunt foarte intense sau persistente, trebuie să mergi de urgență la medic, pentru stabilirea unui diagnostic și pentru tratament. De cele mai multe ori însă, ele se vor ameliora în câteva zile, prin regim alimentar și medicamente eliberate fără prescripție medicală.

iunie 25th, 2020 by