Când este necesară electrocardiograma și ce presupune această investigație

Inima dispune de un sistem electric care generează impulsuri ce fac posibilă contracția miocardului (mușchiul inimii). Atunci când miocardul se contractă, are loc bătaia propriu-zisă a inimii, care pompează sânge spre organe. EKG-ul sau electrocardiograma este o reprezentare grafică a activității electrice a inimii. 

Când este necesar un EKG

Electrocardiograma este o investigație accesibilă și rapidă, care se efectuează în orice secție de cardiologie sau chiar în cabinetul medicului de familie. Ea este necesară în anumite situații:

  • În cazul pacienților care prezintă semnele clinice ale unei boli cardiovasculare (palpitații, dureri toracice, oboseală excesivă, intoleranță la efort, dificultăți de respirație, leșin, dispnee în somn, transpirații excesive, insomnii).
  • Pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților care suferă de boli cardiovasculare, dar și pentru a verifica efectul tratamentului administrat.
  • Pentru diagnosticarea unui infarct de miocard sau unui pre-infarct.
  • Înainte de o invervenție chirurgicală.
  • În cazul pacienților care prezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare: antecedente familiale, consum excesiv de băuturi alcoolice/cafea/energizante, fumat, diabet zaharat, obezitate, sedentarism, administrare de antidepresive, nivel ridicat de colesterol în sânge, diete dezechilibrate.

Cum se efectuează electrocardiograma

Electrocardiograma se realizează în condiții de repaus și presupune atașarea unor electrozi de pieptul pacientului. Electrozii sunt capetele cablurilor electrice conectate la aparatul electrocardiograf. Acestea captează stimulii de la nivelul inimii și îi transmit aparatului, care îi înregistrează sub formă de unde.

Care sunt etapele electrocardiogramei?

  1. Pacientul își descoperă pieptul, încheieturile și gleznele, apoi se întinde pe spate, pe pat.
  2. Zonele descoperite sunt degresate cu alcool, iar apoi sunt atașați 12 electrozi adezivi.
  3. Timp de câteva secunde, aparatul înregistrează activitatea inimii. De aceea, în acest interval, pacientul trebuie să stea nemișcat, relaxat, să respire normal și să nu vorbească. 
  4. Electrozii sunt îndepărtați, iar electrocardiograma generată este interpretată de medic.

În total, investigația durează aproximativ 10 minute. Nu este dureroasă și nu prezintă riscuri. Poate apărea doar o senzație ușoară de disconfort, atunci când electrozii sunt dezlipiți.

Pregătirea pentru electrocardiogramă presupune evitarea consumului de băuturi energizante (cafea, ceai negru sau verde, sucuri energizante) și a fumatului, care ar putea influența rezultatul. Folosirea uleiurilor sau loțiunilor de corp poate face dificilă atașarea electrozilor, de aceea aceste soluții trebuie evitate.

De asemenea, persoanele cu pilozitate în exces în zona pieptului sunt sfătuite să-și îndepărteze părul de la acest nivel, deoarece dezlipirea electrozilor poate fi mai dificilă și dureroasă. 

Unele medicamente nu trebuie administrate înaintea procedurii, deoarece ar putea modifica rezultatul. Medicul va discuta cu pacientul cu privire la acest aspect. Trebuie aleasă o vestimentație lejeră, pentru a o putea îndepărta cu ușurință de la nivelul zonelor unde se lipesc electrozii.

Ce informații oferă o electrocardiogramă

Electrocardiograma aduce informații cu privire la amplitudinea, frecvența, ritmul și durata bătăilor inimii. Orice deviere de la valorile normale poate indica o anumită problemă cardiovasculară, care va necesita în continuare investigații suplimentare.

Electrocardiograma poate depista aritmii – bradicardie (bătăi prea lente ale inimii), tahicardie (bătăi prea rapide ale inimii), fibrilație atrială sau flutter atrial (bătăi haotice ale inimii). Acestea apar atunci când sistemul electric al inimii nu mai funcționează corect și necesită tratament, deoarece cresc riscul de apariție a altor afecțiuni cardiovasculare.

EKG-ul poate ajuta la depistarea unor afecțiuni cardiovasculare precum: cardiopatia ischemică (îngustarea arterelor coronare care alimentează inima cu sânge), insuficiența cardiacă, boala valvulară, malformații cardiace, boli ale vaselor de sânge, pre-infarctul și infarctul miocardic acut.

EKG-ul este o investigație importantă, deoarece depistează probleme cardiace cu risc ridicat de infarct miocardic și accident vascular cerebral – complicații care pot duce la deces. De asemenea, atunci când este efectuată în urgență, această investigație rapidă poate ajuta la salvarea vieții unui pacient, deoarece arată desfășurarea unui infarct miocardic în timp real. Astfel, pacientul poate primi rapid tratamentul adecvat.

Așadar, electrocardiograma este o investigație rapidă și accesibilă, care oferă informații prețioase despre starea inimii.

noiembrie 11th, 2019 by