6 lucruri pe care trebuie să le știe orice femeie despre testul Papanicolau

Testul Papanicolau, cunoscut și sub numele de frotiu de celule cervicale, este un test medical folosit pentru a detecta prezența unor schimbări anormale în celulele de la nivelul colului uterin al unei femei. Testul este o parte importantă a programelor de screening pentru cancerul de col uterin. În acest articol poți afla cui îi este recomandat testul Papanicolau, cât de frecvent trebuie efectuat, în ce constă acesta și cum se interpretează rezultatele obținute.

1. Ce este testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este o metodă de testare medicală care se folosește pentru a diagnostica anomaliile celulare de la nivelul colului uterin. Este un test foarte important pentru sănătatea femeilor, deoarece poate detecta precoce simptome ale cancerului de col uterin. 

Testul Papanicolau implică recoltarea și examinarea unor celule prelevate din colul uterin. O cantitate mică de celule din colul uterin este recoltată cu ajutorul unei periuțe speciale, apoi transferată pe un mediu special și trimisă la laborator pentru examinare. Examinarea acestor celule va determina dacă există modificări de structura care pot sugera o modificare de tip neoplazic sau inflamator. 

Interpretarea corectă a rezultatelor este extrem de importantă, întrucât ajută medicii să identifice și să trateze eventualele probleme medicale cât mai repede și mai eficient posibil [1].

2. De ce este important să faci testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este o metodă simplă și eficientă de screening pentru cancerul de col uterin. Cu ajutorul lui se poate identifica prezența celulelor anormale înainte ca simptomele să devină evidente. Acesta poate ajuta la prevenirea complicațiilor severe cauzate de expunerea la virusul HPV. Prin urmare, este important ca orice femeie să facă un test Papanicolau, periodic.

Testul Papanicolau poate fi utilizat pentru a reduce riscul de cancer de col uterin prin detectarea precoce a anomaliilor celulare, ceea ce permite intervenția precoce pentru eliminarea acestora [2]. 

3. Când ar trebui să faci primul test Papanicolau?

Recomandarea standard este ca primul test Papanicolau să fie efectuat începând cu vârsta de 21 de ani. În anumite situații, testarea poate începe mai devreme în cazul unei persoane care și-a început viața sexuală la o vârstă mai mică decât media [3]. 

4. În ce constă testul Papanicolau?

Pentru rezultate cât mai corecte se recomandă ca efectuarea testului Papanicolau să fie precedată de o perioadă de 48 – 72 ore de abstinență. În acest interval de timp nu se vor efectua nici dușuri interne și nu se va introduce nimic în vagin.

Ți se va arăta cum să te așezi corect pe masa de consult ginecologic. Medicul sau asistenta va introduce un dispozitiv numit speculum în vagin, pentru a vedea mai bine zona cervixului. Acesta poate provoca un ușor disconfort, care poate fi evitat dacă rămâi cât mai relaxată. Apoi, medicul va folosi o periuță specială de recoltare pentru a preleva mostre din peretele cervical. Mostrele prelevate sunt trimise apoi la laborator pentru analiza. 

Medicul va examina cu atentie zona în timpul prelevării probei, pentru a căuta semne ale unei inflamații, zone erozive sau alte posibile modificări. Este posibil ca, după recoltare, să se producă o foate ușoară sângerare sau să existe un ușor disconfort abdominal, care se remit de obicei în 24 ore [4]. 

5. Cum interpretezi rezultatele testului Papanicolau?

Interpretarea rezultatelor unui test Papanicolau poate parea intimidantă și neclară la prima vedere. Există o serie de prescurtări folosite în comunicarea medicală pentru rezultatele testului Papanicolau, astfel:

  • Rezultat normal: nu există celule anormale, nu sunt necesare investigații suplimentare;

  • Inflamație: Testul a detectat prezența celulelor inflamatorii. Recomandarea standard este de tratare a inflamației și repetarea testului Papanicolau după 6 luni, dacă zona pare normală la inspecție. Majoritatea femeilor active sexual au un grad de inflamație la nivel vaginal;
  • ASCUS: indica, în peste 50% din cazuri, infecția cu o tulpină HPV cu risc înalt. Se recomandă repetarea testării la un interval de 6 luni;
  • L-SIL: leziune intrapeitalială scuamoasă de grad scăzut – se efectuează genotipare HPV și se repetă testul la 6 – 9 luni. Dacă rezultatul persistă se recomandă colposcopie;
  • H-SIL: leziune intraepitelială de grad înalt – se efectuează colposcopie, biopsie, examen histopatologic;
  • ACG: există anomalii ale epiteliului glandular – se efectuează ciuretaj de endocol și examen histopatologic;
  • Cancer – celule canceroase răspândite în profunzimea colului uterin [5]. 

6. Cât de des se efectuează testul Papanicolau?

În general, medicii recomandă efectuarea testului Papanicolau o dată la trei ani, începând cu vârsta de 21 de ani. Dacă te afli într-un grup cu risc crescut, poate fi necesară efectuarea acestui test anual. 

De asemenea, dacă rezultatele prezintă anomalii, medicul te va sfătui să faci testul Papanicolau mai des. Dacă apar simptome precum sângerari vaginale neobisnuite sau dureri abdominale, medicul poate recomanda efectuarea testului Papanicolau mai des pentru a monitoriza orice schimbare a celulelor colului uterin și pentru a diagnostica și trata orice problemă înainte ca aceasta să devină periculoasă [2]. 

Testul Papanicolau este un test de screening dedicat identificării și tratării precoce a cancerului de col uterin. El se efectuează periodic, conform recomandărilor medicului ginecolog, frecvența sa ținând cont de numeroase criterii. 

Bibliografie

1. CDC. “What Should I Know about Cervical Cancer Screening?” Centers for Disease Control and Prevention, 2019, www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/screening.htm, accesat la 16.02.2023;

2. “Https://Www.cancer.gov/Publications/Dictionaries/Cancer-Terms/Def/Pap-Test.” Www.cancer.gov, 2 Feb. 2011, www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/pap-test, accesat la 16.02.2023;

3. Mayo Clinic. “Pap Smear – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841, accesat la 16.02.2023;

4. “Pap Smear (Pap Test): Reasons, Procedure & Results.” Healthline, 2 Nov. 2015, www.healthline.com/health/pap-smear-pap-test-what-to-expect, accesat la 16.02.2023;

5. “Pap Test.” Www.hopkinsmedicine.orgwww.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pap-test, accesat la 16.02.2023.

aprilie 3rd, 2023 by