Stiai ca poluarea interioara poate fi mult mai periculoasa decat cea exterioara?

Mediul interior este, conform specialistilor, de pana la 5 ori mai toxic decat mediul exterior, indiferent de localitatea in care se afla locuinta. Tocmai de aceea, este foarte important sa se investeasca in solutii eficiente de aerisire, cum ar fi un ventilator baie foarte bun sau un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, care sa poata asigura o aerisire optima, fara a fi necesara deschiderea geamurilor.

Cum de este mai periculoasa poluarea de interior decat cea de exterior?

Desi pare ca aerul de acasa este cel mai curat, nu este chiar asa. Exista o multime de surse de poluare care pot fi extrem de periculoase. Aceste surse de poluare pot fi generate de umiditate care duce la dezvoltarea mucegaiului, pot fi provenite de la gazele din gatit sau din incalzire sau pot fi generate de substantele chimice folosite la curatenie.

Printre cele mai intalnite elemente poluante se numara si urmatoarele:

  • Radonul. Este un gaz radioactiv care provine de la materialele de constructie. Conform statisticilor, radonul este a doua cea mai intalnita cauza pentru dezvoltarea cancerului pulmonar. In fiecare an mor peste 20 000 de oameni din cauza lui.
  • Fumul de tutun. Exista o multime de fumatori care aleg sa isi alimenteze viciul in casa. Fumul de tutun patrunde in foarte multe piese de mobilier si haine, ramanand un pericol mare pentru toti cei din casa, chiar si atunci cand fumatorul nu fumeaza. In fumul de tutun exista peste 200 de otravuri si peste 43 de substante care pot provoca boli precum cancerul.
  • Mucegaiul. Este o alta problema grava care poate fi dezvoltata in casa si poate avea consecinte extrem de grave asupra sanatatii.
  • Elementele provenite de la gatit si de la incalzire. Atunci cand gatim sau ne incalzim folosim gaze, carbune, ulei, kerosen, lemne sau o multime de alte elemente care degaja monoxid de carbon, dioxid de azot sau alte substante toxice. Simplul monoxid de carbon generat de ardere poate duce la agravarea bolilor cardiovasculare iar in cantitati mari duce chiar la moarte.
  • Produsele chimice folosite pentru curatenie sau pentru diverse activitati casnice. In orice casa sunt folosite vopseluri, detergenti, odorizante sau pesticide. Toate acestea pot provoca aparitia toxinelor de tot felul.
  • Azbestul. Este o substanta intalnita in izolatia casei, in placile de pardoseala si in vopseluri. Acesta poate sa devina extrem de periculos pentru sanatatea oamenilor.

Care sunt simptomele generate de toate aceste elemente poluante?

Cel mai adesea, simptomele se manifesta prin respiratie dificila si tuse, prin iritarea ochilor, prin oboseala, ameteala sau dureri mari de cap. De asemenea, poate aparea si greata, durerile musculare, eczemele sau problemele de somn.

Care sunt cele mai bune solutii impotriva acestor probleme?

Una dintre cele mai bune solutii este instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Indiferent ca este un sistem de ventilatie centralizat sau descentralizat, acesta poate sa ofere o aerisire eficienta, pastrand departe poluantii din aerul exterior. De asemenea, poate sa asigure un mediu cu o umiditate optima, in asa fel incat sa nu se dezvolte mucegaiul si sa nu apara problemele de sanatate.

Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu este tocmai ieftin, insa este o investitie pe termen lung. Acesta are capacitatea de a micsora facturile de incalzire cu pana la 25% si de asemenea, elimina o multime de cheltuieli pentru purificatoare de aer sau umidificatoare si dezumidificatoare.

Sfaturi utile pentru un aer curat in casa

Pe langa instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, poti urma urmatoarele sfaturi care sa te ajute sa te bucuri de un aer respirabil si sanatos:

  • Foloseste cat mai putine covoare si carpete, deoarece atrag acarienii si praful;
  • Schimba mereu filtrele sistemelor de ventilatie;
  • Nu folosi produse de curatenie care pot fi toxice;
  • Evita sa fumezi in casa;
  • Curata mereu animalele de companie;
  • Atunci cand aprinzi lumanari, foloseste-le pe cele din ceara de albine;
  • Lasa mereu pantofii la intrarea in locuinta!

noiembrie 1st, 2020 by