Protecția muncii – evaluare riscuri SSM

La locul de munca, absolut toti angajatii sunt supusi riscurilor profesionale, insa acestea pot fi limitate, cu ajutorul unor masuri luate de catre angajator, masuri ce trebuie respectate de catre angajati. Aceste masuri care au ca scop controlarea riscurilor de vatamare sau imbolnavire a angajatului, in timpul programului de lucru, poarta numele de protectia muncii sau securitatea si sanatatea in munca.

Protectia muncii are ca scop mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a angajatului, incercand eliminarea accidentelor, a imbolnavirilor profesionale sau a altor evenimente nedorite care au loc la locul de munca si au ca rezultat vatamarea fizica, emotionala sau psihica a angajatilor.

Angajatorul este obligat sa le ofere angajatilor sai cele mai sigure conditii de lucru, inclusiv combaterea stresului la locul de munca.

Angajatorul are obligatia de a lua anumite masuri pentru a asigura securitatea si sanatatea in munca a angajatilor, iar printre cele mai importante responsabilitati, trebuie mentionate:

 • Este obligat sa asigure sanatatea si protectia sanatatii angajatilor
 • Este obligat sa previna riscurile profesionale
 • Este obligat sa informeze si sa instruiasca angajatii
 • Este obligat sa asigure cadrul organizatoric si toate mijloacele necesare securitatii si sanatatii muncii

In acele cazuri cand angajatorul nu poate identifica riscurile si nu poate alcatui un plan capabil sa le limiteze sau nu il poate implementa, este necesar sa se externalizeze toate activitatile ce tin de protectia muncii. Insa, chiar daca acest tip de servicii sunt externalizate, angajatorul este in continuare obligat sa asigure angajatilor acel mediu de munca sigur.

Primul pas care trebuie facut, pentru a reusi sa se implementeze toate masurile de protectia muncii, poarta numele de evaluare riscuri SSM.

Importanta acestei evaluari este deosebita, caci in cazul in care nu este efectuata corect de catre responsabilul cu protectia muncii, atunci nu va putea fi asigurata securitatea si sanatatea in munca a angajatilor.

Evaluarea riscurilor SSM poate fi efectuata in doua moduri:

 • Notand pe o lista toate riscurile posibile si verificand daca acestea exista la acel loc de munca
 • Determinand nivelul de risc pentru fiecare post de lucru

Din punct de vedere procedural, evaluarea riscurilor SSM are urmatoarele etape:

 • Identificarea pericolului( prin pericol se inteleg factorii care l-ar putea vatama sau imbolnavi pe angajat)
 • Eliminarea pericolului, in cazul in care este posibil
 • In cazul in care nu este posibila eliminarea pericolului, atunci acesta este analizat
 • Se efectueaza o evaluare a riscului( prin risc se intelege acea probabilitate de aparitie si gravitate a unei vatamari sau imbolnaviri a angajatului, in urma expunerii la pericol)
 • Este necesara adoptarea unei masuri pentru a limita posibilele vatamari
 • Este necesara o monitorizare continua a riscurilor.

Pentru a se asigura securitatea si sanatatea in munca, au aparut foarte multe legi care reglementeaza acest lucru, obligand atat angajatorul, cat si angajatii sa le aplice.

iulie 13th, 2018 by