Cum sa te pregatesti pentru o afacere in alimentatie publica

Indiferent de cat de bine sau rau merge economia, oamenii au nevoie de mancare si la acest capitol nu pot renunta, cel mult isi pot reduce usor cheltuielile in vremuri mai tulburi. Tinand cont de cresterile salariale din ultimii ani si de avansul economic sustinut din tara noastra, este o perioada foarte buna (si cu un viitor destul de promitator) inclusiv pentru HoReCa si in special ramura de alimentatie publica – restaurante, fast food-uri, patiserii, cofetarii, autoserviri etc.

Multe persoane se gandesc probabil ca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat sa se lanseze in afaceri in HoReCa. Este un domeniu ce poate aduce satisfactii materiale importante, dar este si un domeniu riscant. Sunt necesare investitii initiale destul de mari, mai ales daca se doreste ocuparea unei pozitii ferme pe o piata cu concurenta destul de mare.

Daca intri in „joc”, nu o poti face cu jumatate de masura, este important sa o faci total. Astfel, ai nevoie de un plan de business bine pus la punct, de o locatie promitatoare, cu vad comercial, dar si de angajati bine pregatiti si, nu ultima pe lista, de echipamente profesionale pentru bucatarie. Mai exact, cuptoare gastronomice profesionale si alte solutii HoReCa ce pot fi obtinute doar de la distribuitori de specialitate.

Nu poti cumpara cuptoare si alte asemenea produse din comertul pentru utilizatorii individuali (retail clasic), ci ai nevoie de produse capabile sa ofere performanta in uz continuu si capabile sa reziste unui astfel de regim de utilizare. Cu siguranta iti doresti succes pe termen lung, nu improvizatii.

Pentru a da startul unei afaceri in alimentatie publica, analizeaza cu atentie contextul si concurenta. Cauta sa ai ceva avantaje, un as in maneca – si este bine sa cauti si alte avantaje in afara de preturi mici! Poate sa fie mai confortabil sa alegi o franciza ce vine la pachet cu plan de afaceri, consultanta si instruire angajati, insa poate fi o aventura si mai interesanta si mai profitabila sa mergi pe cont propriu si sa cauti sa te dezvolti – de ce nu – poate pana la nivelul in care oferi tu afacerea ta in sistem de franciza, brandul tau imprumutat altor antreprenori ce doresc sa-ti copieze succesul (cu comision pentru tine, evident).

august 3rd, 2018 by