Cum deschid un magazin online – De la înființarea firmei până la lansarea magazinului

Așadar, te-ai decis să îți deschizi un magazin online. Având în vedere situația actuală, ai făcut alegerea corectă! Într-adevăr, din ce în ce mai multă lume și din ce în ce mai multe business-uri se îndreaptă către mediul online. Acestea fiind spuse, deschiderea unui magazin online poate părea destul de complicat, așa că îți oferim acest mic ghid, prin care vei afla tot ce trebuie să știi pentru deschiderea afacerii tale. De la lucrurile de bază, cum ar fi acte necesare pentru infiintarea unei firme la detaliile care poate nu îți vin prima oară în minte când te gândești să îți pornești propria afacere, cum ar fi informații despre gazduire sediu social. Dacă ești interesat de creare magazine online adsem este aici ca să te ajute.

Cum înființez o firmă?

Primul pas este mereu înființarea firmei. Ține minte că fără o firmă tu nu poți face comerț! Efectiv nu ai voie din punct de vedere legal să îți faci afacerea. Dar probabil că te întrebi – ce este mai potrivit pentru tine? Un SRL sau un PFA? Fiecare are avantajele și dezavantajele sale!

  1. SRL

SRL-ul este cea mai des întâlnită formă de firmă și este într-adevăr alegerea potrivită pentru majoritatea tinerilor antreprenori. De ce ar trebui să alegi un SRL pentru comerț electronic? Ei bine:

  1. Vei plăti TVA doar dacă depășești venituri de 300.000 de lei/an
  2. Vei beneficia de 3% impozit pe venit și 5% impozit pe dividend
  3. Poți beneficia de aproape toate codurile CAEN disponibile în România
  4. Poți avea un număr nelimitat de angajați

Totul sună grozav, nu? Însă trebuie să știi că sunt și câteva dezavantaje:

  1. Vei avea nevoie să apelezi la servicii de contabilitate
  2. Vei putea scoate banii doar sub formă de dividende sau salarii
  1. PFA

Există, desigur, și unele cazuri în care PFA-urile pot fi mai utile pentru tine, ca antreprenor, decât un SRL. Care ar fi avantajele unui PFA?

  1. Costurile tale de înființare vor fi mai reduse, iar contabilitatea va fi mai simplă (o vei putea face chiar tu!)
  2. Costurile de funcționare vor fi, de asemenea, mai scăzute.
  3. Nu va fi necesar să aștepți distribuirea dividendelor pentru a scoate banii din firmă

Dezavantajele principale, însă, sunt:

  • Fiscalitatea este mult mai ridicată pentru venituri mai mari de 2.000 de lei/lună, exceptând clasele CAEN care se încadrează la norma de venit fixă
  • Ai limitarea de a exercita maxim 5 coduri CAEN
  • Poți avea maxim 5 angajați
  • Spre deosebire de SRL, una din condițiile pentru înființarea unui PFA este dovada pregătirii sau experienței în care va activa PFA-ul în sine.

 

Cum aleg un nume?

Un lucru foarte important la care va trebui să te gândești este că nu doar numele pe care îl vei folosi pentru afacerea ta este foarte important, ci și numele pe care îl vei folosi pentru domeniul tău. Asigură-te că numele companiei tale va fi ușor de citit și de scris. Cel mai important este să fi sigur sau sigură că numele la care te-ai gândit pentru afacerea ta nu este preluat de către o altă afacere care există deja.

Cum de te-ai asigurat că numele la care te-ai gândit este unul original ar fi momentul oportun să cumperi domeniul web. Îți poți lua pe un singur an sau pe mai mulți ani, însă ține minte când îți va expira domeniul.

După ce ai cumpărat domeniul ai două opțiuni: fie îți găsești un serviciu de hosting pentru găzduirea domeniului și a viitorului magazin online, fie îți deschizi magazinul online pe o platformă de tip SaaS – software as a service, care asigură și găzduirea.

Cum aleg platforma de eCommerce?

Pe zi ce trece platformele eCommerce devin din ce în ce mai populare. Pe lângă prețul avantajos, principalul avantaj al platformelor de eCommerce este că nu mai ai nevoie de un programator full-time sau de un designer, iar atunci când ești la început de drum iar afacerea ta este încă mică, acest lucru poate fi foarte folositor. Deci la trebuie să ne uităm când alegem platforma de eCommerce?

În primul rând, trebuie să ai cât mai multe oferte de personalizare. Trebuie să îți poți personaliza site-ul până la cel mai mic detaliu.

Un alt factor foarte important este accesul la Analytics, fiindcă acesta te va ajuta să îți urmărești rezultatele și să îți modifici planul de promovare ca atare.

Absolut esențial este optimizarea pentru dispozitivele mobile. Majoritatea vizitelor primite în magazinele online vin de pe telefoanele mobile. Oamenii au din ce în ce mai puțină răbdare atunci când vine vorba de cumpărături. Practic, ei vor să intre pe site, să găsească obiectele pe care le caută și apoi să le cumpere, în cel mai scurt timp posibil.

Cum promovez magazinul meu online?

Odată cu lansarea magazinului online, fie prin platforma de eCommerce, fie printr-un magazin găzduit pe site-ul tău, vei fi nevoit să îl promovezi. La urma urmei, degeaba ai niște obiecte super frumoase și practice de vânzare dacă nimeni nu știe de ele. Deci, cum ne promovăm? Ei bine, avem mai multe metode de promovare:

  • Promovarea prin word of mouth

Cea mai simplă și cea mai ieftină! Spune-le tuturor cunoștințelor tale despre noua ta afacere.

  • Promovarea prin rețelele de socializare

Foarte multă lume se folosește de cel puțin o rețea de socializare. În cazul României, majoritatea românilor care se folosesc de rețelele de socializare au Facebook. Însă nu desconsidera și alte medii, precum Instagram (care este foarte popular printre persoanele tinere).

  • Influenceri

Asocierea cu niște persoane cunoscute (bloggeri, influenceri) poate crea un transfer de încredere care este foarte util, mai ales la început de drum când lumea nu a auzit de magazinul tău. Nici rezultatele pe termen scurt nu pot fi neglijate, acest gen de campanii au puterea de a genera vânzări rapid, mai ales dacă le oferi consumatorilor un beneficiu imediat și limitat în timp.

Aceștia sunt toți pașii pentru a-ți crea un magazin online de succes! Suntem siguri că te vei descurca de minune!

octombrie 26th, 2020 by